Bun Bo Xao recept

Bun Bo Xao recept: Vietnamese noedelsalade

De Vietnamese keuken kenmerkt zich door het gebruik van veel (verse) kruiden zoals citroengras, gember, koriander en munt. Het is naast de Chinese en Japanese keuken mijn favoriet! De noedelsoep (pho), de rijkelijk belegde broodjes (banh mi), en de rijstvelrolletjes (goi cuôn), I like it all!

Essentieel voor de Vietnamese keuken is de vissaus. Je vindt het lekker of niet haha. De geur van vissaus is namelijk super sterk (het stinkt!). Vissaus wordt gemaakt van gezouten, gefermenteerde vis (waaronder ansjovis). Het is de basis van alle dipsauzen, dressings en marinades in Vietnamese gerechten. Vissaus moet je goed mengen met andere ingredienten, anders is het echt overheersend.

In Rotterdam heb je een aantal goede Vietnamese restaurants en eettentjes die ik regelmatig bezoek, zoals Little V, Vivu en Boguette. Maar als ik iedere week zou gaan, zou ik binnen no time blut zijn. Daarom probeer ik zoveel mogelijk dingen zelf te maken. Een gerecht wat ik geregeld maak is de Vietnamese noedelsalade met rundvlees, de Bun Bo Xao. Het is een noedelsalade met daar bovenop geroerbakte rundvlees met veel verse ingrediënten. Het gerecht is lekker licht en fris, ideaal voor de warme dagen. Ja, je hebt best wel wat ingrediënten nodig, maar het bereiden is makkelijk. Hieronder vind je het recept.

Bun Bo Xao

Ingrediënten (voor 2 personen):

250 gram biefstuk (rib eye, entrecote), in dunne plakken
2 el vissaus
1 el suiker
zwarte peper
1 stengel citroengras (gekneusd en fijngehakt)
2 teentjes knoflook
1 tl sojasaus
halve tl oestersaus (optioneel)
1 ui, fijngehakt

Garnering

150 gr rijstvermicelli
verse kruiden (koriander, munt)
ijsbergsla
komkommer
zoetzure groenten (komkommer, rettich)
rode peper
geroosterde pinda’s, fijngehakt
gebakken uitjes
vissausdressing (nuoc cham)

Nuoc cham:
2 theelepels suiker
1.5 eetlepel vissaus
3.5 eetlepel warm water
3 eetlepels limoensap (ong 1 limoen)
1 teentje knoflook, fijngesneden
1 rode peper/Thaise chilipeper

Bereidingswijze:

  1. Doe de dun gesneden biefstuk in een kom. Voeg hier de vissaus, suiker, zwarte peper, citroengras, knoflook, sojasaus en oestersaus aan toe. Meng alle ingrediënten door elkaar. Dek de kom af met plastic folie en laat het minimaal een uur marineren in de koelkast.
  2. Maak de nuoc cham door alle ingrediënten (suiker, vissaus, water, limoensap, knoflook en rode pepertjes) in een kommetje te doen en roer tot de suiker is opgelost.
  3. Kook de rijstvermicelli volgens gebruiksaanwijzing.
  4. Verhit een scheutje olie in een pan en fruit hierin de ui.
  5. Voeg het vlees toe en bak het kort op hoog vuur bruin.
  6. Doe de vermicelli in een kom, samen met de sla, komkommer, verse kruiden, zoetzure groenten en het vlees.
  7. Strooi er de pinda’s en gebakken uitjes overheen.
  8. Sprenkel naar smaak nog wat rode pepertjes en nuoc cham over de salade.

Eet smakelijk!

3 comments on “Bun Bo Xao recept: Vietnamese noedelsalade

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.