White Chocolate Macadamia Cookies

White Chocolate Macadamia Cookies

Wie van witte chocolade en macadamianoten houdt, heeft vast en zeker wel eens de white chocolate macadamia cookies geprobeerd van de Albert Heijn. Ze zijn in ieder geval mijn favoriet bij de Appie! Witte chocolade met macadamia-noten is een heerlijke combinatie! De subtiele vanillesmaak van de witte chocolade past goed bij de romige en knapperige macadamianoten. Houd jij van knapperige of zachte koekjes? Met dit recept heb je best of both worlds!

Met dit recept krijg je namelijk heerlijke chewy koekjes. Krokant van buiten, zacht van binnen. Het leuke aan dit recept is dat je van alles aan kunt toevoegen. Ik gebruikte witte chocolade en macadamianoten, maar je kunt deze ook (gedeeltelijk) vervangen door melk of pure chocolade, andere gehakte noten zoals hazelnoten, walnoten of pecannoten. Het koekjesdeeg kun je overigens heel goed invriezen, zodat je altijd kunt genieten van versgebakken koekjes!

White chocolate macadamia cookies

Ingrediënten

 •  
 • Voorbereidingstijd: 10 minuten
 • Baktijd: 10-12 minuten 
 • Wat heb je nodig (voor 16 grote koeken):
 • 225 gram ongezouten boter
 • 170 gram witte suiker
 • 90 gram bruine (bastard)suiker
 • 2 medium eieren
 • 360 gram zelfrijzend bakmeel
 • 1 theelepel maizena (maismeel)
 • 1 theelepel baksoda
 • 1/2 theelepel zout
 • 150 gram witte chocolade (in stukjes)
 • 100 gram macadamia (in stukjes)
 •  

Bereidingswijze

 1. Klop in een kom de boter, witte suiker en bruine suiker in enkele minuten tot een romig en luchtig geheel.
 2. Voeg één voor één de eieren toe en mix het kort door.
 3. Voeg zelfrijzend bakmeel, maizena, baksoda en zout toe, en kneed alles goed door. 
 4. Doe als laatst de witte chocoladestukjes en macadamia erbij en meng totdat alles goed is verdeeld.
 5. Verdeel het deeg in balletjes ter grootte van een golfbal. Met dit recept maakte ik 16 grote koeken. Voor kleinere koekjes, kun je de balletjes kleiner maken.
 6. Laat de deegballetjes minimaal 30 minuten in de vriezer rusten. 
 7. Verwarm de oven voor op 200 graden Celcius en bekleed een bakplaat met bakpapier. 
 8. Leg de koekjes met voldoende tussenruimte op de bakplaat. Bak de koeken 10-12 minuten in de oven. Ze zijn gaar wanneer de buitenkant van de koekjes goudbruin zijn, en in het midden nog zacht. Dit wordt vanzelf harder wanneer de koekjes afkoelen.
 9. Laat ze afkoelen op een rooster en genieten maar!

Tips voor het koekjes bakken

Variatie: in plaats van witte chocolade, kun je ook melk of pure chocolade gebruiken. Macadamianoten kun je vervangen door hazelnoten of walnoten. Of probeer eens gedroogde cranberry toe te voegen. Je kunt dus eindeloos variëren met dit recept!

Suiker: houd je van extra chewy koekjes, vervang de witte suiker door bruine basterdsuiker. Voor wat knapperige koekjes, vervang dan de bruine basterdsuiker door witte suiker.

Koelen: laat het koekjesdeeg altijd minimaal 30 minuten in de vriezer rusten. Zo voorkom je dat de koekjes teveel in de oven spreiden.

Deeg bewaren: De deegballetjes kun je goed invriezen en pas later afbakken wanneer je zin hebt in versgebakken koekjes. Bewaar het koekjesdeeg maximaal 3 maanden in de vriezer. Wanneer je ze uit de vriezer haal, doe ze dan 1 of 2 minuten langer in de oven.