Afgelopen maand was ik een paar dagen in Wenen. De stad van architectuur, kunst, klassieke muziek, filosofie en koffiecultuur. Hoewel Wenen op slechts twee uur vliegen is vanuit Amsterdam, was dit de eerste keer dat ik Wenen bezocht. Misschien komt het doordat Wenen niet bovenaan mijn lijstje stond voor een stedentripje. Maar aangezien ik graag nieuwe plekken bezoek waar ik nog niet eerder ben geweest, werd het toch eens tijd om een bezoekje te brengen aan de hoofdstad van Oostenrijk.

In vier dagen tijd heb ik veel kunnen zien en doen. De Stephansdom, de Weense Staatsopera, het MuseumsQuartier, Hundertwasser, het Slot Belverdere, Naschmarkt en niet vergeten het indrukwekkende Schönbrunn paleis. Ik had van tevoren niet gedacht dat Wenen zo mooi zou zijn! Het is één groot openluchtmuseum. Zeker een bezoekje brengen wanneer je de stad nog niet eerder hebt bezocht. Naast Wenen, deed ik ook een dagtripje naar Bratislava (de hoofdstad van Slowakije). Deze stad is op slechts 1 uur reizen met de trein vanuit het Weense centrale station.

Eén van de leukste bezigheden op reis is leuke eettentjes opzoeken. Wanneer ik accommodaties boek, doe ik dat (bijna) altijd zonder ontbijt. Zo kan je lekker op zoek gaan naar plekken waar je goed kunt ontbijten of brunchen. Daarom heb ik tijdens mijn korte bezoek aan Wenen toch leuke ontbijttentjes kunnen vinden. Ben je op zoek naar waar je lekker kunt ontbijten of brunchen in Wenen? Lees dan vooral verder!     

Joseph Brot

De Joseph Brot aan de Landstraße is een bistro/bakkerij waar ze naast heerlijk brood verkopen, ook ontbijt en lunch serveren. De zuurdesembroden bij Joseph Brot worden bereid met pure ingrediënten. Het brooddeeg geven zij minstens 24 uur de tijd om te rijzen. Daarna wordt het twee keer gebakken in de oven. 

Het menu bij Joseph Brot bestaat vooral uit gerechten gemaakt met verse, biologische ingrediënten. Van hartige eggs benedict ontbijt tot een vegan, gezond of zoet ontbijt. Bij Joseph Brot zit er vast wel iets lekkers tussen voor je! Een aanrader is “The Healthy” met toast, huisgerookte zalm, avocadoroom, gepocheerde eitjes, hüttenkäse en een chia vanille granola pudding.

Ulrich

Ulrich is een hippe urban restaurant, café en bar gelegen op een toplocatie in de wijk Spittelberg. Je kunt hier terecht voor ontbijt, lunch en diner. De ontbijtkaart bij Ulrich is zeer uitgebreid. Op de kaart staan gerechten zoals breakfast sandwich, shakshuka, avocado open sandwich en acai bowl. Absolute topper bij Ulrich is de Shakshuka!

Café Le Marché

Last but not least, Café Le Marché! Dit kleine koffiebar in het 7e district is zo klein dat ik de eerste keer voorbij liep haha. Eenmaal binnen zijn er slechts beperkte zitplaatsen. Ondanks de size van dit café, had ik hier wel de lekkerste ontbijt gegeten tijdens mijn verblijf in Wenen. Bij Café Le Marché serveren ze ontbijtgerechten zoals sandwich met scrambled eggs, quiche, croque monsieur en avocado toast. Een must try is de breakfast taco’sJe merkt dat het eten vers en met zorg is bereid. Bij vertrek kon ik het niet laten en moest ik een amandel croissant en een vegan bananencake meenemen voor onderweg ;).

cafelemarche

Overige aanraders

Café Sacher Wien – voor een heerlijke originele Sachertorte

Figlmüller – voor een lekker stukje Weense schnitzel

Naschmarkt – voor een gevarieerd aanbod aan eten, verse producten en handgemaakte souvenirs.