Springen uit een vliegtuig en vallen met een snelheid van ongeveer 200 km per uur naar beneden, yes I did it. En wow, wat een ervaring! Ik deed mijn tandem skydive bij Nzone Skydive in Queenstown. Een tandem skydive (tandemsprong) is een parachutesprong waarbij je wordt vastgekoppeld aan je instructeur. Je hoeft er bijna niets voor te doen. De instructeur doet het meeste werk. Een tandem skydive is de meest veilige en eenvoudige manier om parachute te springen. Ik sprong vanaf een hoogte van (uiteindelijk) 15.000 voet waarbij je een vrije val hebt van ongeveer een minuut. Ga je voor het eerst skydiven en wil je weten wat je te wachten staat? Hier zijn mijn tips.
nzone skydive Queenstown
nzone skydive Queenstown

1. Het is oké om zenuwachtig te zijn

Het is heel normaal om zenuwachtig te zijn voor je sprong. Ik bedoel, je springt uit een vliegtuig op een hoogte van meer dan 3 a 4 kilometer met een snelheid van 200 km per uur! Alle redenen om je zenuwachtig te voelen. Not going to lie, ik heb er wel een nacht half wakker van gelegen. Ik dacht bij mijzelf, waarom doe ik dit? haha. Je kunt je vooraf wel de hele tijd zorgen maken over van alles en nog wat, maar soms is het niet weten hoe jij je gaat voelen het beste. Probeer je zenuwen daarom onder controle te houden. Zie het als een onderdeel van het springen. Just go with the flow. Take a leap of faith. Geloof me, je zult merken dat het allemaal minder eng is dan van tevoren gedacht.

nzone skydive Queenstown

2. Kleed je geschikt voor het springen

Zorg ervoor dat je comfortabele kleding aan hebt. Hierover heen krijg je een overall (jumpsuit) ter bescherming van je kleding. Het was +/- 22 graden toen ik ging springen. Een t-shirt en korte/lange broek is dan voldoende. Wanneer je in de winter springt, is het aan te raden om een sweater en handschoenen aan te doen. Zorg er verder voor dat je schoenen fijn en vast zitten. Ik vergat dit te controleren en kwam na mijn sprong erachter dat mijn veter los zat hahaha. Doe daarom een dubbele knoop in je veters zodat je zeker weet dat deze niet los raken.

3. Je vergeet gegarandeerd wat je instructeur heeft gezegd

Je krijgt vóór de sprong veel uitleg van je instructeur van wat er gaat gebeuren en wat je moet doen. Eenmaal in de lucht vergeet je zeker de helft van wat je instructeur heeft gezegd. Ik kan me niks herinneren van de ‘backflip’ of dat ik de banaan positie die ik moest aanhouden goed hebt uitgevoerd. Yes, that’s correct. De banaan positie is de gewenste houding die je moet aanhouden waarbij je jouw hoofd naar achteren leunt en jouw bekken naar voren duwt. Deze ‘banaan’ positie zorgt voor een stabielere vrije val. Geen idee of ik deze positie heb aangehouden (waarschijnlijk niet haha). But hey it’s ok!

nzone skydive Queenstown
nzone skydive Queenstown

4. Doe je ogen niet dicht

Dit was het advies die ik meekreeg van iemand die al eerder had gesprongen. Doe je ogen niet dicht. Je betaalt er een fortuin voor en het is zonde als je dan al dat mooie uitzicht van bovenaf mist doordat jij jouw ogen dicht hebt. Het meest spannende moment voor mij was aan de rand van het vliegtuig te zitten, niets horende door het lawaai van de wind van buiten en wetende dat mijn moment om te springen is gekomen. Ook dan, doe je ogen niet dicht. It’s scary, maar je wilt het zien en meemaken.

nzone skydiving Queenstown

5. Koop de foto's en video

Voor veel mensen zal het waarschijnlijk maar 1 keer in hun leven zijn dat ze skydiven. Je wilt terug kunnen kijken naar deze geweldige ervaring. Je wilt de ervaring herbeleven en kunnen delen met je vrienden en familie. Maar skydiven is geen achtbaan; je kunt niet achteraf terugkijken en beslissen of je de foto’s/video wilt. Investeer dus in de foto’s en/of video. You won’t regretOok super toevallig dat mijn cameravrouw een Nederlander was haha.

nzone skydive Queenstown
nzone skydive Queenstown

6. Geniet

Mijn laatste en belangrijkste advies is geniet, geniet en geniet! Enjoy the moment. Het skydiven gebeurt allemaal heel snel, van een paar minuten in de vliegtuig zitten, de vrije val tot aan de parachute rit. Voordat je het weet, sta je weer met beide voeten op de grond. Daarom relax en blijf vooral ademen. Enjoy the moment!

The video

Waar velen van jullie op hebben gewacht, de video… hehe