lake bled

Lake Bled en Lake Bohinj, Slovenië

Alweer bijna twee maanden geleden was ik in Slovenië, een van de groenste landen van Europa. Het land grenst aan Italië, Oostenrijk, Kroatië en Hongarije. Slovenië staat niet bepaald bekend als een vakantieland. Het is een van de kleinste landen van Europa met slechts 2 miljoen inwoners. Slovenië is weliswaar geen populair vakantiebestemming, maar door de groene natuur, de Alpen en de prachtige meren is Slovenië de perfecte bestemming wanneer je even de drukte wilt ontsnappen. Dit was mijn doel toen ik een trip boekte naar Ljubljana, de hoofdstad van Slovenië, om met name naar Lake Bled en Lake Bohinj te gaan.

Lake Bled

Lake Bled is een toeristisch plek, maar zeker niet te missen wanneer je in Slovenië bent. Het meer van Bled is één van de bekendste en mooiste bezienswaardigheden van Slovenië. Lake Bled ligt op ongeveer 55 kilometer van Ljubljana vandaan. Middenin het meer is het Bled eiland met erop een kleine kerk. Je kunt een roeibootje huren om naar het eiland te roeien of je kunt meevaren met een traditionele pletna boot. Een van de beste uitkijkpunten over het meer is het kasteel van Bled. Deze ligt namelijk een stuk hoger op een rots. Het kasteel van Bled is het oudste kasteel van Slovenië. Het uitzicht vanuit het kasteel is prachtig, maar er valt verder weinig te zien in het kasteel zelf. Toegangsprijs is 11 euro (2018). Wanneer je in Bled bent, vergeet dan niet om de Kremsnita in het Park Restaurant & Cafe te proberen. De Kremsnita (Cream Cake) is een typisch lekkernij in Bled. Het lijkt een beetje op tompouce maar dan met meer room.

lake bled
 

lake bled
 

bled cream cake

 

Lake Bohinj

Voor echte natuurliefhebbers is Lake Bohinj de juiste plek. Lake Bohinj ligt op ongeveer 30 minuten rijden van Lake Bled vandaan. Het meer van Bohinj ligt middenin het Triglav National Park en is omringd door bossen en bergen. Het is het grootste meer van Slovenië en het water is super helder! De regio is zeer geschikt voor het wandelen, hiken, fietsen, skiën, paardrijden of klimmen. Kortom, genoeg te doen hier voor outdoor liefhebbers! Vergeleken met Bled is het in Bohinj in ieder geval een stuk rustiger, maar persoonlijk vind ik Bohinj net iets mooier dan Bled. Ten zuiden van het meer ligt het Vogel skigebied op 1540 meter hoogte waar je kunt komen met de kabelbaan. Eenmaal boven heb je een fantastisch uitzicht over de Julische Alpen. Toen ik er in maart was, werd er nog volop geskied. Aangezien Bohinj in beschermd natuurgebied ligt, is het verboden om kunstsneeuw te strooien. Er ligt echter wel genoeg natuurlijk sneeuw om te skiën.

lake bohinj
 

lake bohinj

lake bohinj
 

vogel mountain

0 comments on “Lake Bled en Lake Bohinj, Slovenië

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.