santa justa lift

Mooiste uitzichtpunten van Lissabon

Als je ooit een keer in Lissabon bent geweest, dan is het je vast opgevallen dat Lissabon enorm heuvelachtig is. Lissabon is namelijk gebouwd op zeven heuvels. Lopen door de stad kan dus erg vermoeiend zijn, maar je wordt beloond met prachtige miradouros (Portugees voor uitkijkpunten). Dit zijn de 8 mooiste viewpoints van Lissabon.

Santa Justa Lift

Eén van de meest bekende uitkijkpunten in Lissabon is de Santa Justa lift (Elevador de Santa Justa). Het is een historische lift gelegen aan de Santa Justa straat middenin het centrum van Lissabon. Doordat het een beroemde toeristische attractie is geworden, is het vrij prijzig om met de lift naar boven te gaan. Een retourticket kost €5,- (prijs 2017). Wanneer je helemaal naar de top van de lift wilt, dan kost dit je € 1,50 extra.

santa justa lift

Mijn tip is om niet  in de rij te gaan staan voor de lift, maar ga de winkelstraat rua do carmo op en na +/- 30 meter ga je rechts een trap op en dan sla je weer rechtsaf en na een paar trappen ga je weer naar rechts en dan zie je een café met een terras. Van hieruit heb je toegang tot de loopbrug richting de Santa Justa lift. Dan kom je op hetzelfde punt als wanneer je met de lift ging ;).

 

Castelo de Sao Jorge

Een ander bekende plek waar je een schitterend uitzicht hebt over Lissabon, is het Kasteel van Sint-Joris (Castelo de São Jorge). Het kasteel ligt op een heuvel van 110 meter hoog in de wijk Alfama. Het is één van de oudste overblijfselen in Lissabon. Vanuit de burcht zie je de wijken Baixa, Bairro Alto en Chiado, de Taag rivier, de Ponte 25 de Abril brug en de Santa Justa lift. Een bezoek aan het kasteel kost 8,50 eur.

castelo de sao jorge

castelo de sao jorge

 

Miradouro da Senhora do Monte

De uitkijkpunt Miradouro da Senhora do Monte is het hoogste uitkijkpunt in Lissabon. Vanaf dit uitkijkpunt heb je een schitterend panoramisch uitzicht op onder andere het Castelo de São Jorge, de Ponte 25 de Abril brug en uiteraard de rest van de stad Lissabon. Dit uitkijkpunt is wel één van mijn favoriet!

Miradouro da Senhora do Monte

Miradouro da Santa Luzia

Vanaf deze miradouro heb je een prachtig panoramisch uitzicht over Alfama en de Taag rivier. Wat dit uitkijkpunt zo bijzonder maakt is dat er een soort tuin met prachtige kleurrijke bloemen is aangelegd en de bankjes zijn bedekt met azulejos, typische Portugese tegels. Het uitkijkpunt heeft haar naam te danken aan de Santa Luzia kerk, die er pal naast staat. Miradouro da Santa Luzia is zeer geliefd bij veel toeristen. Daarom kan het er behoorlijk druk zijn.

Miradouro de Santa Luzia

Miradouro da Graça

Het Kasteel van Sint-Joris is op zichzelf al een bijzonder bouwwerk. Wat de uitkijkpunt Miradouro da Graça bijzonder maakt, is dat je een panoramisch uitzicht hebt op het kasteel (links op de foto) en de binnenstad. Bij de miradouro is er een openlucht café aanwezig. Ook dit viewpoint vind je in de wijk Alfama bij de Graça kerk en bereik je door een stevige wandeling naar boven of een ritje met de beroemde tram 28. Je stapt uit op de halte Rua da Graça. Vanaf deze uitkijkpunt heb je een betere view op het kasteel dan vanaf Miradouro da Senhora do Monte.

Miradouro da Graça

 

Miradouro de Santa Catarina

Dit uitkijkpunt Miradouro de Santa Catarina ligt bovenaan de historische wijk Bairro Alto. Het is even een stevige wandeling omhoog of je pakt de Elevador da Bica die je naar boven brengt. Het uitzicht vanaf de Miradouro de Santa Catarina is wellicht niet het mooiste, maar je hebt hier een uniek uitzicht op de stad. Het is zeker de moeite waard wanneer je in de wijk Bairro Alto bent.

Miradouro de Santa Catarina

Parque Eduardo VII

De Edward VII Park is het meest bekende park van Lissabon. Het park is vernoemd naar de Britse Koning Eduard VII die de stad bezocht om het bondgenootschap tussen Portugal en het Verenigd Koninkrijk te versterken. Vanaf de heuvel heb je uitzicht op de benedenstad en de Taag in de verte.

park edward vii

Rua da Bica de Duarte Belo

Lissabon hoef je niet persé vanaf boven te bewonderen. Rua da Bica de Duarte Belo is wellicht de meest gefotografeerde straat in Lissabon. Hier bevindt zich namelijk de Ascensor da Bica die als tram rijdt door de Rua da Bica de Duarte Belo. De Bica verbindt Rua de São Paulo met de Largo do Calhariz. Ik verbleef in een airbnb in deze straat :). Overdag is het superdruk door de toeristen die de tram willen pakken of fotograferen en ‘s avonds is het druk door de bezoekers van de cafés die naast de airbnb zitten. Ondanks de drukte, is de wijk Bairro Alto een zeer centrale locatie voor een korte verblijf in Lissabon.

Ascensor da Bica

1 comment on “Mooiste uitzichtpunten van Lissabon

  1. Pingback: Lissabon City Guide - Elisa Tjan

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.