Torre dos Clerigos

Porto

Een stedentrip is wat mij betreft de perfecte manier om er even tussenuit te gaan. Ik vloog met Transavia voor drie nachten richting Porto (ook wel Oporto genoemd). Porto is de tweede grootste stad van Portugal en ligt aan de rivier de Douro. Porto is het kleiner, minder bekende zusje van Lissabon. Toch heeft de stad alles te bieden wat je nodig hebt voor een stedentripje. Hier zijn mijn highlights van Porto.

 

Porto’s viewpoints

Voor een prachtig uitzicht over Porto, de Douro rivier en de omgeving kun je de toren van Clérigos (Torre dos Clérigos) beklimmen. De toren is met zijn 76 meter de hoogste toren in Noord-Portugal. Om de top te bereiken, moet je eerst 225 trappen beklimmen, maar het is de moeite waard! Ik ging de toren beklimmen tijdens zonsondergang en het uitzicht over Porto was super!

torre dos clerigos

Torre dos Clerigos

Torre dos Clerigos

Porto staat voornamelijk bekend om de porthuizen. Ironisch genoeg liggen de porthuizen niet in Porto, maar in Vila Nova da Gaia, de stad die aan de andere kant van de Douro ligt. Doordat Porto zo compact is, kun je de stad prima te voet verkennen. Om in Gaia te komen, loop je de Ribeira (het historisch centrum van Porto) af en loop je over de Ponte Dom Luis I naar de overkant. Vanaf de brug heb je een mooi viewpoint over Porto.

dom luis i

porto

In Gaia kun je port proeven in één van de wijnkelders. Verwacht in Gaia geen heuvels vol met wijnranken. Hiervoor moet je naar de Douro-vallei gaan, waar de druiven geteeld worden voor de port. Maar in Gaia zijn er genoeg porthuizen waar je een rondleiding krijgt door de wijnkelders en port kunt proeven. Enkele bekende namen zijn Calèm, Graham, Taylor’s en Offley. Wij gingen uiteindelijk naar Taylor’s, omdat deze één van de dichtstbijzijnde porthuizen was :).

jardim das virtudes

Naast de sightseeing hebben we uiteraard ook wat eettentjes bezocht. Als je van vis houdt, ben je in Porto aan het juiste adres. Visgerechten zul je vaak terug zien op het menu. Benieuwd waar je lekker kunt eten in Porto? Dit zijn de adresjes die ik je kan aanraden!

Porto’s food tips

Zenith Brunch & Cocktails Bar

Bij Zenith kun je vanaf 10 uur terecht voor een heerlijk ontbijt of brunch. Pancakes, acai bowls, yoghurt met granola, eggs benedict, ze hebben het allemaal! Ik nam de Eggs Zenith, gepaneerde eieren op toast met serranoham, avocado en Hollandaise saus. Erg lekker! Ook de koffie was super. Ik zat wel goed vol na deze brunch!

zenith porto

Hungry Biker

Hungry Biker is een knusse tent voor koffie- en fietsliefhebbers en iedereen die gezond maar lekker wilt eten voor een redelijke prijs. Op de kaart staan gerechten zoals toast met tonijn en kappertjes, havermout, fruit smoothies, maar ook huisgemaakte wafels. Ik nam de “fitness” toast. Dit is een toast met avocado, gekookte eieren, roomkaas, lijnzaad, pesto en balsamico. Dit was een lekkere combi. Hungry Biker is naast een ontbijt/lunchtentje ook een plek waar je fietsen kunt huren. Handig dus als je na je ontbijt de stad per fiets wilt verkennen. Al raad ik het niet zo gauw aan sinds de stad behoorlijk heuvelachtig is :).

hungry biker

Casa guedes

Voor een tussendoortje of een lichte lunch, kun je terecht bij Casa Guedes voor een sande de pernil. Dit is dé plek waar je moet zijn voor een broodje pork knuckle. Het is een simpel broodje maar oh zo lekker! Het kan er behoorlijk druk zijn, maar het is het wachten waard! Verwacht verder geen fancy zitplaatsen, maar het is een kleine snackbar gerund door de familie.

 

Casa do Carmo

Dit restaurant werd getipt door mijn Portugese collega. Casa do Carmo is een Portugees tapasrestaurant waar ze verschillende kleine gerechten serveren zoals inktvis, gegrilde groenten en bacalhau a bras (gezouten kabeljauw gebakken met ei, ui en aardappel). Wij namen het “menu de degustação”. Voor 20 euro krijg je +/- 10 verschillende koude en warme tapas. Het drinken was inclusief. Ik kreeg er een liter(!) sangria met komkommer en kaneel bij. Casa do Carmo is erg geschikt wanneer je verschillende Portugese gerechten wilt proberen voor een redelijke prijs.

casa do carmo

Puro 4050

Puro 4050 is een superleuk restaurant/mozzarella bar. Hier had ik echt heerlijk gegeten en het was helemaal niet duur! Wij hadden als voorgerecht de beef takaki met enoki paddenstoelen en de bocconcini’s met rucola en pesto. Als hoofdgerecht nam ik de kabeljauw met aardappelpuree en gegrilde courgette. Ik kan dit restaurant alleen maar aanbevelen!

puro 4050

puro 4050

1 comment on “Porto

  1. Pingback: Mijn reizen in 2017 - Elisa Tjan

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.