stockholm

Stockholm City Guide

Vorige maand was ik een weekendje in Stockholm. De enige keer dat ik eerder in Stockholm was, was slechts voor een overstap naar Hong Kong. Stockholm bestaat uit veertien eilanden die met elkaar verbonden zijn door bruggen. Het is een hippe, artistieke stad met een sfeervolle oude centrum, de Gamla Stan. Overal in Stockholm zie je moderne Scandinavische architectuur. Ga je binnenkort naar Stockholm? Dan is deze City Guide wel iets voor jou. Hieronder deel ik de must see, eat en do in Stockholm!

 

stockholm

How To Get Around

In de buurt van Stockholm zijn er vier vliegvelden, namelijk Arlanda, Bromma, Skavsta en Västerås. Het belangrijkste en grootste Zweedse luchthaven is de Arlanda Airport. De luchthaven ligt op 42 kilometer van Stockholm. Nog redelijk ver van de stad. Aan te raden is de Arlanda Express te pakken om naar het centrum van Stockholm te gaan. De Arlanda Express brengt je in 20 minuten naar hartje Stockholm en vertrekt ieder 15 minuten vanaf de luchthaven. Wij hadden de tickets online van te voren besteld. Hierdoor waren de tickets ‘slechts’ 175 SEK per persoon (omgerekend ong. 18,4 EUR).  Je kunt er ook voor kiezen om de Flugbussarna (airport coach) of het openbaar vervoer te pakken naar het centrum. De reis duurt dan tussen 45 en 60 minuten. De Flugbussarna kost 99 SEK (10,4 EUR) voor een enkele reis.

Wanneer je in de stad bent, kun je de bus, metro, tram of ferry pakken. Stockholm is een stad die je heel goed te voet kunt verkennen. In de binnenstad is het echter aan te raden de Tunnelbana (metro) te pakken om de meeste bezienswaardigheden te bereiken. De Tunnelbana is de makkelijkste manier van reizen in Stockholm. Wanneer je van plan bent om veel te reizen met het openbaar vervoer, dan raad ik aan om een 24- of 72- uurs kaart (120 of 240 SEK) te kopen. Om te reizen heb je een SL Acces card (een elektronische smart kaart) nodig. Deze kost 20 SEK en kun je opwaarderen. Meer info over de tarieven vind je hier.

 

Where To Explore

stockholm

Er is zoveel te zien en te doen in Stockholm. Een stedentrip naar Stockholm is niet compleet zonder een bezoek te hebben gebracht aan de Gamla Stan. Gamla Stan (betekent letterlijk oude stad) is het historische centrum van Stockholm. De stad heeft een middeleeuwse uitstraling maar is omringd door kleurrijke huizen. Je vindt er veel boetiekjes wanneer je rondstruint in het centrum. Vergeet ook niet het Koninklijk paleis te bezoeken wanneer in Gamla Stan bent.

Voor een mooi uitzicht over het centrum van Stockholm, met name Riddarholmen en Södermalm, ga je naar het Stadhuset, de stadhuis van Stockholm. Je kunt de uitkijktoren beklimmen voor 50 SEK en dan heb je een prachtig uitzicht vanaf 106 meter hoogte. Een ander plek waar je een mooi uitzicht hebt over Stockholm is Monteliusvägen. Dit is een 500 meter lange wandelpad in Södermalm waar je uitzicht hebt over het stadhuis, Kungsholmen, de Riddarholmskerk en Gamla Stan.

In Stockholm zijn er tal van food markets. Een daarvan is de Hötorgshallen. In deze ondergrondse markt vind je tientallen delicatessenkraampjes waar ze allerlei soorten groenten, kaas, worst, verse vis en huisgemaakte broden verkopen. Een eettentje dat goed werd bezocht is Kajsas Fisk. Hier staan de mensen in de rij voor hun befaamde vissoep. Een ander foodmarkt is de Östermalm Saluhall. Dit is een overdekte foodmarkt met ongeveer 40 kraampjes waar je terecht kunt voor specerijen, vis en vers gebakken brood. Genoeg te zien dus!

 

Where To Eat

sthlm brunch club stockholm sthlm brunch club stockholm

Nieuwe hotspots ontdekken is één van mijn leukste bezigheden wanneer ik een nieuwe stad bezoek. Laten we beginnen bij het ontbijt of brunch or whatever you like to call it. Twee aanraders zijn STHLM Brunch Club en Greasy Spoon. STHLM Brunch Club is een all-day-breakfast tentje waar je, zoals de naam het al zegt, de hele dag door pancakes, eggs benedict kunt eten. De Brunch Club is een knus tentje. Wat mij opviel is dat veel eettentjes in Stockholm healthy foods aanbieden. Je zult dan ook veel vegetarische, vegan gerechten, smoothies en rawfood op het menu zien. Als ik op vakantie ben, neem ik niet gauw het meest gezonde gerecht op het menu haha! Wij gingen bij de Sthlm Brunch Club voor de fluffy pancakes met bacon en maple syrup en een full English. Yum!

Bij Greasy Spoon kun je terecht voor klassieke Britse ontbijtgerechten met een moderne twist. Wij namen The Pink Rosti, gerookte zalm op een rosti met gepocheerde eitjes en bieten Hollandaise saus. Deze was zo lekker! Verder hadden we nog een smashed avocado op toast om het te balanceren. Greasy Spoon heeft twee vestigingen, een in Södermalm en een in Odenplan. Het is aan te raden om vroeg in de ochtend of later in de middag te gaan naar zowel de Brunch Club als Greasy Spoon! Het kan behoorlijk druk zijn, vooral in het weekend.

Lunch hebben we geskipt, omdat we stevig hebben ontbeten/gebruncht haha. We gingen liever in de middag een koffietentje opzoeken. Tijd voor Fika! Fika is een moment dat de Zweden een koffiepauze nemen met een zoetigheid. I like this! Voor onze fika gingen we naar Drop Coffee. Dit is de beste koffie roosterij van Zweden waar ze alleen biologisch en fair trade bonen gebruiken. Een aanrader wanneer je in Stockholm bent en van koffie houdt! Koffietentjes zie je trouwens om elke hoek van de straat in Stockholm. Niet zo gek ook. De gemiddelde Scandinaviër gebruikt tussen de 8 tot 12 kg koffie per jaar!

drop coffee

(Bron afbeelding: https://www.dropcoffee.com/)

Voor diner gingen we naar Stockholm Fisk, de plek voor betaalbaar maar lekkere seafood gerechten. Wij namen een zalmfilet en een bouillabaisse. Wanneer je in Stockholm bent, kun je natuurlijk niet weggaan zonder köttbullar (gehaktballen) te hebben gegeten. Wij kozen voor een tentje in Gamla Stan, Tradition. Hier serveren ze Zweedse traditionele gerechten. Wij gingen voor de Zweedse gehaktballen en de Beef Rydberg, steak met gefrituurde aardappeltjes, eigeel, gebakken uien en mosterdsaus. Aanrader!

stockholm fisk

Where To Stay

at six hotel

(Bron afbeelding: https://hotelatsix.com/)

Als je een hotel zoekt in Stockholm, zul je al gauw zien dat de prijzen voor een kamer vrij hoog zijn. Alles is duur :(! De wijken die ik in ieder geval kan aanraden om te verblijven is Södermalm en Normalm. In de wijk Södermalm zul je vooral veel jongeren tegenkomen. Hier zijn tal van bars en clubs gevestigd. Als je Södermalm zit, ben je binnen enkele minuten met de metro in het historische centrum, Gamla Stan. Ik verbleef in het At Six Hotel in Normalm, het stadscentrum van Stockholm. At Six is een 5-sterren designer hotel dat sinds dit jaar geopend is. Ik had superveel Expedia punten over. Dus uiteindelijk viel de schade wel mee haha!

 

1 comment on “Stockholm City Guide

  1. Pingback: Mijn reizen in 2017 - Elisa Tjan

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.