manarola cinque terre

Cinque Terre, Italië

Twee weken geleden ging ik naar de vijf pittoreske dorpjes van Italië, Cinque Terre. Cinque Terre (je spreekt het uit als Tsjinkwe Terre) ligt langs de Italiaanse kust in de regio Ligurië. De vijf schilderachtige dorpjes zien er super mooi uit door de kleurrijke huisjes aan zee. De dorpjes zijn met elkaar verbonden door middel van een wandelpad. Dit gebied staat bekend als een van de mooiste gebieden van Italië. Het is een must see wanneer je in de regio Ligurië bent. Waarom? Dat lees je verder.

MONTEROSSO

Vanuit La Spezia pakken we de trein (de Cinque Terre Express) naar Monterosso. Dit is het meest noordelijk gelegen dorpje van Cinque Terre. Tevens het grootste dorp. In ongeveer 25 minuten komen we aan in Monterosso. Monterosso heeft als enige van de vijf dorpjes een zandstrandje. Het water is helder. Om deze reden gaan veel mensen naar Monterosso om te zwemmen. Dit dorpje mist wel de gekleurde huisjes die je verwacht van een Cinque Terre dorp. Aangezien we niet komen om te zwemmen, gaan we na wat foto’s te hebben gemaakt door naar het volgende dorp: Vernazza.

VERNAZZA

Vanuit Monterosso gaan wij lopen naar Vernazza via de wandelroute. De route is niet geschikt voor de beginnende hiker, aangezien het wordt afgewisseld met hoge en lage paden. Tijdens het lopen, zien we de kust, wijngaarden, bossen en citroenbomen. Echt super mooi! Op de route zien wij een oude man die verse sinaasappelsap aan het maken was. Wow! Dit is meer dan welkom aangezien het 25 graden is! Uiteindelijk doen we er ongeveer twee uur over om in Vernazza te komen. Tegen het einde van de wandeling, heb je een top uitzicht over Vernazza.

vernazza cinque terre

Vernazza is één van de meest fotogenieke dorp in Cinque Terre. Het dorpje bestaat al sinds 1000 voor Christus. Hiermee is het mogelijk het oudste dorpje van Cinque Terre. Sommigen zeggen dat Manarola het oudste dorp is. Langs een smalle straat lopen we naar de haven die omringd is door kleurrijke huisjes. Wat een mooi uitzicht! We besluiten hier wat te gaan eten. Na twee uur te hebben gelopen hebben we super honger gekregen haha. We eten een pizza en pasta bij Ristorante Pizzeria Vulnetia. Not bad!

Na de lunch lopen wij naar de andere kant van de haven. Voordat we doorgaan naar het volgende dorpje, nemen wij nog eerst een gelato bij Gelateria Il Porticciolo. Een must natuurlijk wanneer je in Italië bent.

CORNIGLIA

Corniglia is het kleinste dorpje van Cinque Terre. Het is het enige dorp dat niet aan de kust ligt en je moet eerst een aantal treden (377!) beklimmen voordat je in het dorp bent. Aangezien we niet genoeg tijd hebben om alle dorpen in 1 dag te zien en we hebben al twee uur lopen achter de rug, besluiten we om Corniglia te skippen. Doordat Corniglia minder toegankelijk is, lijkt mij dat deze minder druk is. Ideaal voor wanneer je de massa wilt ontwijken. Dus mocht je meer tijd te besteden hebben in Cinque Terre, dan kun je Corniglia bezoeken.

MANAROLA

Wij nemen de trein van Vernazza rechtstreeks naar Manarola. Manarola is een klein en lieflijk dorpje. Het is echt een plaatje om te zien. Definitely een postcard foto! Manarola staat bekend om de visserij en de wijnproductie. Het wandelpad tussen Manarola en Riomaggiore heet Via dell’Amore (liefdespad). Helaas was deze gesloten toen wij er waren.

Een aanrader wanneer je in Manarola bent is de hotspot Nessun Dorma. Dit is een restaurant en bar waar je een supermooi uitzicht hebt op dit fotogenieke plaatje. We nemen een drankje met daarnaast een kaas- en vleesplank. Tezamen met het uitzicht… no words to describe!

RIOMAGGIORE

Het laatste dorpje dat we bezoeken is Riomaggiore. Dit is het meest oostelijk gelegen dorpje en ligt het dichtst bij La Spezia. In Riomaggiore heb je direct uitzicht over zee en het is gelegen tegen een rotswand. Riomaggiore kenmerkt zich door de gekleurde huizen in typisch Ligurische kleuren (rood, roze en oker). Het mooiste uitzicht in Riomaggiore heb je vanuit de haven.

riomaggiore cinque terre

De bereikbaarheid van Cinque Terre

Cinque Terre is moeilijk bereikbaar met de auto of bus. De trein is de beste keuze. Zelf vloog ik met de vliegtuig naar Pisa en pakte de trein naar de havenstad La Spezia. Van hieruit pak je de trein die langs alle dorpen van Cinque Terre rijdt. De dorpen liggen vlak bij elkaar. Met de trein ben je daarom slechts enkele minuten onderweg van het ene naar het andere dorp.  Gemiddeld rijdt de trein 1 tot 2 keer per uur. Je kunt de dienstregeling van de trein van La Spezia naar Cinque Terre hier raadplegen.

Om gebruik te maken van de wandelroutes, heb je een Cinque Terre kaart nodig. Ik raad je aan om een Cinque Terre kaart inclusief trein te kopen (16 euro, prijs in 2017). Hiermee kun je onbeperkt de trein gebruiken tussen Levanto – Cinque Terre – La Spezia. Als je van plan bent om veel gebruik te maken van de wandelroutes tussen de dorpen, dan kun je een Cinque Terre kaart zonder trein kopen (7,50, prijs in 2017). Een losse treinkaartje naar 1 van de dorpen kost dan wel 4 euro (prijs in 2017). De overige tarieven vind je hier.

Tips

  • De Cinque Terre Card heb je nodig om de wandelroutes te bewandelen. Afhankelijk van of je veel of weinig gebruik maakt van de trein, kun je besluiten om de Card met of zonder trein te nemen. De kaart is o.a. verkrijgbaar bij het treinstation La Spezia.
  • Ik verbleef in La Spezia. Deze stad is een ideale verblijfplaats wanneer je Cinque Terre wilt bezoeken. Van hieruit ben je met de trein binnen enkele minuten in Cinque Terre.
  • Bezoek Cinque Terre in april, mei of juni. Dan is het nog te doen met de hitte en de hoeveelheid mensen. In juli en augustus kan het erg heet en druk zijn. De Italianen zijn vrij in augustus en dan gaan ze zelf op pad in eigen land.
  • Persoonlijk vond ik Vernazza en Manarola het mooist.
  • Ultieme aanrader in Cinque Terre: Nessun Dorma!

0 comments on “Cinque Terre, Italië

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.