fluffy pancakes recept

Basisrecept: fluffy pancakes

Op zoek naar dé perfecte, dikke, luchtige pancakes voor een uitgebreid ontbijt op zondag? Zoek niet langer verder! Ik heb namelijk het recept voor American pancakes van Nigella getest en they are fluffy! Paar maanden terug heb ik een artikel geschreven over waar je in Rotterdam deze dikke American pancakes kunt eten. Maar soms is het gewoon leuk om het zelf te maken!

Het “geheim” achter de luchtige pancakes is het gebruik van bakpoeder. Voor deze American pancakes wordt bakpoeder door het beslag gedaan, zodat de pancakes rijzen en lekker luchtig worden. In sommige recepten wordt opgeklopte eiwit gebruikt om de pancakes luchtig te maken. Dit heb ik zelf nog niet geprobeerd, omdat dat wat meer tijd kost. Om luchtige pancakes te krijgen, is het verder van belang dat je het beslag niet te lang mixt. Anders sla je al het lucht uit het beslag waardoor je een zwaar beslag krijgt dat niet luchtig is. Hier en daar wat kleine klontjes in het beslag is dus niet erg.

fluffy pancakes recept

Het basisrecept van Nigella vind je hieronder. Ik heb zelf nog citroenrasp- en sap aan het beslag toegevoegd voor wat meer smaak. Je kunt het beslag mengen met van alles wat je lekker vind, zoals blauwe bessen, geprakte banaan of chocolate chips. Of voor hartige pancakes kun je de pancakes serveren met bacon, een klontje boter en maple syrup. Yum!

Ingrediënten voor +/- 8 pancakes

115 gram bloem
8 gram bakpoeder
1 tl suiker
snufje zout
1 grote ei
15 gram ongezouten boter (gesmolten)
150 ml melk
1/2 citroen (rasp en sap)
boter of olie om te bakken
Optioneel: blauwe bessen, banaan

Bereidingswijze:

  • Meng in een kom alle droge ingrediënten (bloem, bakpoeder, suiker, zout en citroenrasp).
  • Meng in een andere kom de natte ingrediënten (ei, gesmolten boter, melk, citroensap) door elkaar.
  • Voeg de natte ingrediënten nu toe aan de kom met droge ingrediënten en roer dit goed door elkaar met een garde. Niet te lang mixen! Wat klontjes is niet erg.
  • Verwarm een pan met een anti-aanbaklaag en doe er een klein klontje boter of olie in.
  • Bak de pancakes met 2 of 3 tegelijk goudbruin op medium vuur. Keer de pancakes om zodra er luchtbelletjes verschijnen aan de bovenkant van het beslag en bak nog 1 a 2 minuten.

Eet smakelijk!

Tips:

  • Ik heb een halve citroen (rasp en sap) aan het beslag toegevoegd voor wat meer smaak. Mocht je geen citroen willen gebruiken, dan kun je ook een theelepel vanille extract toevoegen aan het beslag.
  • Als je de American pancakes maakt zonder iets (fruit, chocolate chips) aan het beslag toe te voegen, dan raad ik aan om iets meer suiker in het beslag te doen (1 eetlepel ipv 1 theelepel), want anders kunnen de pancakes nog wel eens weinig smaak hebben. Je kunt dit natuurlijk ook goed maken door extra stroop of maple syrup over je pancakes heen te doen ;).
  • De pan moet goed heet zijn voordat je de pancakes bakt. Wanneer je het beslag in de pan hebt gedaan, dan kun je het vuur op medium zetten.
  • De gebakken pancakes kun je warm houden op een bord afgedekt met aluminiumfolie.

Ik ben benieuwd wat je ervan vindt! Let me know als je ze gemaakt hebt.

fluffy pancakes recept

fluffy pancakes recept

2 comments on “Basisrecept: fluffy pancakes

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.