gebakken-cheesecake

Blueberry Cheesecake

Mijn allereerste cheesecake die ik ooit maakte was een lemon cheesecake. Volgens mij was het een recept van Joy of Baking. Ik kon toen niet geloven hoe makkelijk het was om een cheesecake te maken! Natuurlijk komt er wel wat techniek bij kijken om een cheesecake niet te laten scheuren door bijvoorbeeld niet te lang mixen, een waterbadje in de oven te zetten (too much work) of ingrediënten op kamertemperatuur gebruiken.

Blueberry Cheesecake

Dit recept voor blueberry cheesecake komt voort uit veel experimenteren in de keuken totdat ik de juiste verhouding roomkaas, suiker, ei en zure room heb voor mijn cheesecake. Het is ontzettend lekker en helemaal niet moeilijk om te maken. Gelukkig heb ik vrienden die maar al te graag proefkonijnen zijn! Zoals ik al eerder zei bij mijn blueberry muffins recept, past de combinatie van citroen en blauwe bessen gewoon perfect bij elkaar. De frisheid van de citroen en blauwe bessen met de romigheid van de cheesecake vulling. Just perfect. Het valt me eigenlijk nu pas op dat al mijn cake recepten die ik op de blog heb staan met citroen en blauwe bessen zijn haha. Anyways, het kost weinig tijd om de cheesecake te maken, maar je moet het wel even een paar uur (of het liefst een nachtje) in de koelkast zetten. Dus geduld is een schone zaak wanneer je cheesecake bakt. Hier is het recept!

gebakken-cheesecake
 

Ingrediënten

Voor de bodem
150 gram bastogne koeken
50 gram ongezouten boter (gesmolten)
 
Voor de vulling
400 gram roomkaas (monchou zacht & luchtig)
80 gram zure room
80 gram suiker
2 eieren
1 citroenrasp en sap
¼ tl vanille extract
½ tl zout
100 gram blauwe bessen
1 el bloem

Bereidingswijze:

 1. Bekleed een (spring)vorm van 20 centimeter doorsnede met bakpapier.
 2. Verkruimel de bastogne koekjes en meng er de gesmolten boter door. Verdeel het mengsel over de bodem van de bakvorm en druk dit aan met de bolle kant van een lepel. Zet de bakvorm in de koelkast zodat de bodem kan opstijven.
 3. Verwarm de oven voor op 150 °C.
 4. Mix de roomkaas met de suiker in een mengkom en klop het glad met een garde of een handmixer.
 5. Voeg één voor één de eieren toe en meng het tot een gladde massa.
 6. Voeg nu de zure room, vanille extract, zout en citroenrasp en sap toe aan het mengsel. Meng dit goed door elkaar totdat de (grote) klontjes verdwenen zijn.
 7. Voeg 1 eetlepel bloem toe aan de blauwe bessen en spatel deze voorzichtig door het roomkaas mengsel.
 8. Giet de vulling over de bodem. Tik voorzichting tegen de bakvorm aan om eventuele luchtbellen te verwijderen.
 9. Bak de cheesecake voor ongeveer 50-60 minuten, totdat de vulling stevig is. Zet daarna de oven uit en laat de cheesecake 1 uur afkoelen in de oven.
 10. Wanneer de cheesecake is afgekoeld tot kamertemperatuur, laat het verder afkoelen in de koelkast voor minimaal 2 uur voor je gaat snijden.
 11. Optioneel: garneer de cheesecake met wat blauwe bessen en rood fruit zoals aardbeien of frambozen.

Eet smakelijk!

Mensen die mij op Instagram of Snapchat volgen, hebben al kunnen zien dat mijn cheesecake gescheurd was :(. Ik kan dus moeilijk zeggen dat mijn cheesecake perfect gelukt was haha. Waarschijnlijk komt het doordat ik de vulling te lang heb gemixt en de cheesecake iets te lang in de oven heb gedaan. Ik weiger nog steeds om een waterbadje te gebruiken. Maar gelukkig was de smaak goed en kon ik de cracks bedekken met wat fruit :D.

cheesecake
 
blauwe-bessen-cheesecake

5 comments on “Blueberry Cheesecake

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.