bunboxao

Recept: Vietnamese noedelsalade (bun bo xao)

De Vietnamese keuken kenmerkt zich door het gebruik van veel (verse) kruiden zoals citroengras, gember, koriander en munt. Het is naast de Chinese en Japanese keuken mijn favoriet! De noedelsoep (pho), de rijkelijk belegde broodjes (banh mi), en de rijstvelrolletjes (goi cuôn), I like it all! Essentieel voor de Vietnamese keuken is de vissaus. Je vindt het lekker of niet haha. De geur van vissaus is namelijk super sterk (het stinkt!). Vissaus wordt gemaakt van gezouten, gefermenteerde vis (waaronder ansjovis). Het is de basis van alle dipsauzen, dressings en marinades in Vietnamese gerechten. Vissaus moet je goed mengen met andere ingredienten, anders is het echt overheersend.
 
In Rotterdam heb je een aantal goede Vietnamese restaurants en eettentjes die ik regelmatig bezoek, zoals Little V, Vivu en Boguette. Maar als ik iedere week zou gaan, zou ik binnen no time blut zijn. Daarom probeer ik zoveel mogelijk dingen zelf te maken. Een gerecht wat ik geregeld maak is de Vietnamese noedelsalade met rundvlees, de Bun Bo Xao. Het is een noedelsalade met daar bovenop geroerbakte rundvlees met veel verse ingrediënten. Het gerecht is lekker licht en fris, ideaal voor de warme dagen. Ja, je hebt best wel wat ingrediënten nodig, maar het bereiden is makkelijk. Hieronder vind je het recept.
 
vietnamese-noodles
 

Ingrediënten (voor 2 personen):

250 gram biefstuk (rib eye, entrecote), in dunne plakken
2 el vissaus
1 el suiker
zwarte peper
1 stengel citroengras (gekneusd en fijngehakt)
2 teentjes knoflook
1 tl sojasaus
halve tl oestersaus (optioneel)
1 ui, fijngehakt

Garnering

150 gr rijstvermicelli
verse kruiden (koriander, munt)
ijsbergsla
komkommer
zoetzure groenten (komkommer, rettich)
rode peper
geroosterde pinda’s, fijngehakt
gebakken uitjes
vissausdressing (nuoc cham)
 
Nuoc cham:
1 el suiker
1 el vissaus
5 el water
1/2 el limoensap
1/2 teentje knoflook, fijngesneden
rode pepertjes

Bereidingswijze:

 1. Doe de dun gesneden biefstuk in een kom. Voeg hier de vissaus, suiker, zwarte peper, citroengras, knoflook, sojasaus en oestersaus aan toe. Meng alle ingrediënten door elkaar. Dek de kom af met plastic folie en laat het minimaal een uur marineren in de koelkast.
 2. Maak de nuoc cham door alle ingrediënten (suiker, vissaus, water, limoensap, knoflook en rode pepertjes) in een kommetje te doen en roer tot de suiker is opgelost.
 3. Kook de rijstvermicelli volgens gebruiksaanwijzing.
 4. Verhit een scheutje olie in een pan en fruit hierin de ui.
 5. Voeg het vlees toe en bak het kort op hoog vuur bruin.
 6. Doe de vermicelli in een kom, samen met de sla, komkommer, verse kruiden, zoetzure groenten en het vlees.
 7. Strooi er de pinda’s en gebakken uitjes overheen.
 8. Sprenkel naar smaak nog wat rode pepertjes en nuoc cham over de salade.

Eet smakelijk!
 
Of het op de authentieke manier bereid is, durf ik niet te zeggen haha. Het is in ieder geval wel lekker! Je kan je kom garneren met allerlei ingrediënten die jij zelf lekker vindt. Heb je liever taugé, wortel in je kom? Dan doe je dat erbij. Normaal gesproken maak ik de noedelsalade zonder wortel, maar ik had het nog in huis, dus maar erbij gegooid :p.
 
bunboxao

2 comments on “Recept: Vietnamese noedelsalade (bun bo xao)

 1. Owww.. bun bo xao. Yumm! Kan nu al niet wachten op de Vietnamese keuken volgend jaar tijdens onze reis 🙂 Eens kijken of ik deze in de komende tijd een keer kan maken. Krijg er zelf in de ochtend al trek van haha.

  • Ah leuk!! 🙂 ben zelf in feb naar Ho Chi Minh City geweest, echt lekker gegeten daar en helemaal niet duur!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.