Chili sin carne

Morgen, 1 oktober is het World Vegetarian Day! Wereldwijd wordt er op deze dag evenementen, workshops en diners georganiseerd om aandacht te geven aan het vegetarisme. Daarom deel ik vandaag een vegetarisch recept met jullie.

Ik ben zelf geen vegetariër, maar ik probeer wel bewust minder vlees te eten. Nee, je hoeft niet bang te zijn dat ik argumenten ga opsommen waarom minder vlees eten goed voor je gezondheid of het milieu is. Oké, misschien één argument. Wist je dat voor de productie van 1 kg rundvlees 15.000 liter water (!) nodig is? (1) Nou ja, of het inderdaad zoveel is weet ik niet, maar het staat wel vast dat er behoorlijk veel water nodig is om al dat vlees te produceren. Om een vergelijking te geven, als je 10 minuten douchet, verbruik je ong. 50-70 liter water. En jij dacht dat je veel water verbruikt tijdens het douchen? Anyways, you get the point! Nu terug naar het recept.

Chili sin carne is het vegetarische zusje van chili con carne. Deze chili sin carne is zo makkelijk te maken. Het vlees wordt vervangen door zoete aardappel, wat erg past in dit recept. Het recept heb ik van Jamie Oliver, wederom aangepast to my liking.

 

Ingrediënten (voor 2-3 personen)

400 gram zoete aardappels, geschild, in stukken
0.5 tl cayennepeper, plus extra
0.5 tl kaneel, plus extra
1 tl komijn, plus extra
1 ui, fijn gesnipperd
2 teentjes knoflook, fijn gehakt
1 paprika, zaadjes verwijderd, in stukjes
1 rode peper
1 blik rode kidneybonen (à 400 gram)
1 blik tomaten in blik (à 400 gram)
1 bos verse koriander, steeltjes fijn snijden
zout en peper
Evt. beetje suiker

Recept geïnspireerd door Jamie Oliver

Bereidingswijze

  1.  Verwarm de oven voor op 200 °C. Doe de stukken zoete aardappel in een kom en bestrooi ze met een beetje cayennepeper, kaneel, komijn en zout. Besprenkel met een eetlepel olie en schep goed om.
  2. Verdeel de zoete aardappel over een bakplaat en bak tot ze zacht en goudbruin zijn. Dit duurt ongeveer 30 minuten. Zet apart.
  3. Verhit een scheutje olie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de ui, knoflook en paprika toe en bak tot ze zacht zijn, ongeveer 5 minuten.
  4. Voeg de korianderstelen, rode peper en de specerijen (cayennepeper, kaneel en komijn) toe. Roer af en toe, ongeveer 5 minuten.
  5. Doe de blik tomaten in de pan. Roer goed en breng het mengsel aan de kook. Zet daarna het vuur lager en laat het 20-25 minuten zachtjes koken tot het iets dikker is geworden. 10 minuten voor tijd kan je de kidneybonen erbij toevoegen (dan hebben ze nog een bite).
  6. Roer ten slotte de geroosterde zoete aardappel door de chili. Proef en breng het op smaak met zout, peper en eventueel een beetje suiker.
  7. Bestrooi met wat koriander en eet smakelijk!

(In Jamie’s recept wordt het geserveerd met zure room, guacamole en tortillachips. Dit kan je erbij doen, maar ik vind het zo al lekker genoeg! Tip: een half theelepel cayennepeper is voldoende voor dit recept!)

Bronnen
(1) http://waterfootprint.org/

0 comments on “Chili sin carne

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.