boedapest

Boedapest Stedentrip

Afgelopen week was ik vijf dagen in Boedapest. Eigenlijk drie, want de eerste en laatste dag stonden meer in het teken van vliegen daar naartoe en terug. De vlucht van Rotterdam naar Boedapest duurde twee uur. Eenmaal daar aangekomen, pakten wij de bus en metro naar het centrum. De verbinding van het vliegveld naar het centrum is redelijk goed. Met het openbaar vervoer ben je binnen 45 minuten in het centrum van Boedapest en dit was niet duur (450 HUF, 1,50 EUR).

Boedapest

Dit was mijn eerste keer in Boedapest, dus ik had van tevoren wel wat research gedaan. Boedapest is verdeeld in twee delen, Buda en Pest. De twee delen worden gescheiden door de rivier de Donau, maar ze zijn met elkaar verbonden dankzij 9(!) bruggen. Het Buda gedeelte is wat historischer, groener en heuvelachtiger. Hier vind je de Citadella, Burcht van Boeda, Matthiaskerk en het Vissersbastion. Het Pest gedeelte wordt beschouwd als de iets modernere deel van Boedapest, maar ook hier vind je veel historische plaatsen, zoals het Parlementsgebouw.
 
budapest
 
Op de eerste dag liepen we over de Elisabethbrug (Erzsébet híd) naar het Boeda deel.
 
citadella
 
gellertberg
 
Voor een mooi uitzicht over de stad en de Donau rivier, kan je de Gellertberg (Gellért-hegy) beklimmen. Je doet er ongeveer 30-45 minuten over om de berg te beklimmen. Maar als je eenmaal aan de top bent, wordt je beloond met een prachtig uitzicht over Boedapest. Mocht je geen zin hebben om te lopen, dan kan je de top ook bereiken met de hop-on hop-off bus. Wij wilden zoveel mogelijk te voet doen, dus wij beklommen de berg, ook al was het ‘s ochtends vroeg al 28 graden!
 
Na de Gellertberg liepen we richting de Burcht van Boeda (Kiralyi Palota). Onderweg zie je de Kettingbrug. Dit is de oudste brug die de stadsdelen Boeda en Pest met elkaar verbond. De Kettingbrug is wel zwaar beschadigd geraakt door de WOII.
 
kettingbrug-boedapest
 
kettingbrug
 
Pal tegenover de Kettingbrug vind je de Burcht van Boeda, het oude koninklijke paleis, tevens het grootste bouwwerk van Hongarije. In het paleis vind je o.a. een galerie, bibliotheek en een historisch museum. Een erg mooi gebouw!
 
burcht-van-boeda
 

Wat niet mag ontbreken als je in Boeda bent, is het Vissersbastion (Halászbástya) en de Matthiaskerk (Mátyás-templom). We waren best wel moe na al het lopen en hiken naar de Gellertberg. Gelukkig lagen deze twee bouwwerken op loopafstand van elkaar :p.
 
schoenen-donau
 
Op de tweede dag liepen we langs de kade van de Donau naar De Schoenen aan de Donaukade. De Schoenen aan de Donaukade is een gedenkmonument ter nagedachtenis aan de Joden tijdens de WOII. De Joden moesten hun schoenen uittrekken en aan de rand van de rivier werden ze doodgeschoten, waarna ze in de rivier vielen en door stroming werden meegenomen. Best wel bizar als je daar staat…
 
parlement-boedapest
 
Vlakbij de schoenen vind je het parlementsgebouw (Országház). Het is één van de grootste parlementsgebouwen ter wereld.
 
markthal-boedapest
 
Op de laatste dag zijn we naar De Grote Markthal (Nagycsarnok) geweest, de grootste overdekte markt in Boedapest. Leuk om het een keer gezien te hebben, maar persoonlijk vond ik het niet zo bijzonder. Je vindt er vooral veel kraampjes met groenten, fruit, vlees, kleding en souvenirs.
 
central-market-budapest
 
boedapest-nacht
 
Wat ook niet mag ontbreken is de night view in Boedapest meemaken. In de avond is de Kettingbrug prachtig verlicht. Ik heb een timelapse gemaakt. Het ziet er een beetje amateuristisch uit (ik bewoog de camera per ongeluk haha). Mensen waren wel zo aardig om om de camera heen te lopen, omdat ze zagen dat ik een timelapse aan het maken was :D.
 

Dit was mijn Boedapest trip. Ik kan het zeker aanraden, vooral wanneer je er nog nooit bent geweest. Vrijwel alles is daar goedkoop (verblijf, eten, ov) en het is een prachtige stad!
 
Binnenkort komen de hotspots (lees foodspots) online te staan!

1 comment on “Boedapest Stedentrip

  1. Pingback: Best of 2016 - Ginger Lemon Tea

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.