Chocoa Festival 2017

Twee weken geleden vond de 5e editie van de Chocoa Festival plaats. Net als voorgaande jaren werd de Chocoa Festival gehouden in de Beurs van Berlage in Amsterdam. De naam zegt het al, dit was een chocoladefestival. Tijdens de festival werd er aandacht besteed aan de cacao boeren, de chocolade industrie en de chocolade liefhebbers (waaronder ik!).

chocoa festival 2017

Dit jaar waren er ruim 75 stands aanwezig. Verschillende standhouders vertellen je graag iets over hoe chocolade wordt gemaakt, waar de cacaobonen vandaan komen, wat de nieuwste trends zijn in de chocoladewereld en hoe we in de toekomst (duurzame) chocolade kunnen blijven eten (very important!). Al je vragen over chocolade kan je dus hier terecht. Erg leerzaam! Dit was mijn tweede jaar dat ik aanwezig was tijdens de chocoa festival. Dit jaar werd het nog groter gehouden! Er valt zoveel te beleven. Zo worden er diverse proeverijen, workshops en lezingen gehouden. Maar het belangrijkste, chocolade proeven bij de verschillende stands haha! Ik denk dat ik genoeg chocolade heb gegeten voor een maand! Hieronder zijn een aantal stands die ik heb bezocht.

Chocolero

stop drugs try chocolate

Met hun motto “Stop Drugs Try Chocolate” wilt Chocolero de Latijn-Amerikaanse boeren helpen om te focussen op cacaoplanten in plaats van illegale coca struiken waarvan de bladeren worden gebruikt voor de productie van cocaine. Veel hectaren land wordt in Latijn-Amerika gebruikt voor het telen van coca struiken, terwijl het land ook zeer geschikt is voor het telen van cacaoplanten. Om deze reden streeft Chocolero ernaar om van elk “coca boer” een “cacaoboer” te maken.

Brick of Raw Chocolate

brick of raw

Brick of Raw Chocolate was er dit jaar ook weer bij. Normaal gesproken wordt cacao op een zeer hoge temperatuur gebrand en gemalen. Hierdoor gaan veel voedingsstoffen en smaak verloren. Bij de productie van the Brick of Raw chocolade mag de temperatuur niet boven de 37 graden Celcius uitkomen. Op deze manier blijven alle voedingsstoffen behouden. Ik moet bekennen dat ik geen grote fan ben van raw chocolate. De rauwe chocolade van LoveChock en Ridiculously Good vind ik in ieder geval niet zo ridiculously lekker, maar ik moet zeggen dat de Brick of Raw Chocolate echt goed te doen is haha. Het is niet de chocolade die je normaal gewend bent, maar het komt in de buurt.

Tres Hombres chocolade

Tres Hombres chocolade herken je aan het zeilende schip ‘Tres Hombres’. Hiermee worden de cacaobonen uit de Dominicaanse Republiek naar Amsterdam gebracht per schip. Vervolgens maken de Chocolatemakers er twee soorten repen van, de melk (40%) en de pure (75%) chocolade. Persoonlijk vond ik deze niet zo lekker. De chocolade smaakte te poederig en het had een licht gerookte smaak. Not a fan!

tres hombres chocolade

Nestlé L’Atelier

De chocolade van Nestlé L’Atelier haal ik af en toe zelf ook in huis. Vooral de melk chocolade met cranberries en noten vind ik lekker. De chocola van Nestlé L’Atelier bevat hele noten en gedroogde vruchten. Op het festival was er ook een smaak die ik nog niet eerder had gezien in de supermarkt, de blonde chocolade met hazelnoten en amandelen. Deze was wel erg zoet!

nestle l'atelier

Verder waren er nog veel meer chocolademakers en cacaoboeren die hun (duurzame) chocola aanbieden. Ook was er een stand die chocolade verzekering verkocht. Met zo’n “verzekering” krijg je ieder maand een box met vier nieuwe repen chocolade thuisgestuurd. Beetje hetzelfde concept als Bites We Love. Maar de Chocoa Festival is zeker een aanrader als je een echte chocola liefhebber bent, meer van de herkomst en toekomst van chocolade wilt weten en uiteraard, chocola wilt proeven! Het event wordt ieder jaar gehouden ergens in februari! De tickets bedragen 12,50 EUR (prijs aan de deur is 15 EUR). Early bird tickets kosten 10 EUR.

chocoa festival

Tags:

Elisa Tjan

Food & Travel blogger

Leave a Comment